Kiedy olej silnikowy traci swoje właściwości?
Na okres eksploatacji oleju mają wpływ różne przyczyny. Oczywiście czynnikiem decydującym jest data przydatności, ponieważ w normalnych warunkach olej silnikowy może być przechowywany w stanie nienaruszonym przez okres do pięciu lat. Jednak warunki magazynowania i inne czynniki dodatkowe również mają duży wpływ na okres przydatności do użycia. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu, co jeszcze może mieć wpływ na jakość oleju silnikowego.
Czy olej silnikowy ulega pogorszeniu z upływem czasu?
Przyjęło się, że po otwarciu butelki z olejem silnikowym okres przydatności do użycia wynosi jeden rok. Trwałość dobrego oleju silnikowego zależy również od jego składu. Dłuższy okres przydatności do użycia mają oleje mineralne. Natomiast nowoczesne oleje syntetyczne stosunkowo szybko tracą swoją funkcjonalność, ponieważ zawierają dodatki, które ulegają stopniowej degradacji.
Najczęściej jednak obowiązuje następująca zasada: nawet jeśli minęła data ważności podana na opakowaniu, nie oznacza to, że olej nie może być już później używany. Aby jednak nie ponosić żadnego istotnego ryzyka związanego z długotrwałym przechowywaniem oleju, nie przechowuj pojemników z olejem na zewnątrz tylko w suchym pomieszczeniu bez dużych wahań temperatury.
Właściwe przechowywanie jest kluczowe
Przechowywanie w suchym i czystym pomieszczeniu ma zasadnicze znaczenie dla zachowania trwałości olejów silnikowych. Ponadto ważna jest odpowiednia temperatura w zakresie od 4 do 29 °C. W przypadku dłuższego okresu składowania zaleca się przechowywanie bez bezpośredniego kontaktu z podłożem. Wynika to z wahań temperatury wykładziny podłogowej, które mają bezpośredni wpływ na temperaturę oleju silnikowego. Jeżeli pojemnik został otwarty, to ze względu na spadek temperatury może z niego uchodzić powietrze, nawet jeżeli jest dobrze zamknięty. Jeśli temperatura wzrośnie, do środka może przedostać się na przykład para wodna. Jeśli zostanie zmieszana z kurzem, jakość oleju pogorszy się jeszcze bardziej.
Niektórzy producenci sami określają okres trwałości swoich olejów silnikowych. Średnio jest to jednak okres od 3 do 5 lat, pod warunkiem przestrzegania zalecanych warunków przechowywania. Ponadto, aby nadać poszczególnym olejom dodatkowe właściwości, stosuje się dodatki. Przykładem może być poprawa właściwości zimnego rozruchu, ochrona przed zużyciem i stabilność lepkości. Pierwiastki takie jak miedź i żelazo zawarte w dodatkach działają jak katalizator przyspieszający proces utleniania. Gdy do oleju silnikowego dostanie się woda, dodatki te dodatkowo przyczyniają się do pogorszenia jego właściwości. Dlatego istnieje prosta zasada, która mówi, że im więcej dodatków zawiera olej, tym krótszy jest jego okres przydatności do użycia.
Jak można rozpoznać olej, który nie jest już wydajny?
Pod wieloma butelkami z olejem znajduje się wytłoczony okrąg ze skróconą datą roczną i strzałką, która odnosi się do miesiąca produkcji butelki i nie może być mylona z olejem, który zawiera. W przypadku olejów europejskich nie ma jednolitych przepisów wymagających podawania daty produkcji, ale niektórzy producenci drukują ją na butelkach. Oleje amerykańskie mają kod wydrukowany na opakowaniu każdej butelki, ale jest to tylko informacja dla producenta, który może prześledzić kod i odczytać datę produkcji. W przypadku olejów azjatyckich każdy producent stosuje inne podejście do oznaczania daty na opakowaniu.
Dlatego olej w samochodzie należy wymieniać mniej więcej co dwa lata lub po przejechaniu od 20 do 50 tys. kilometrów. Olej silnikowy należy sprawdzać i wymieniać w regularnych odstępach czasu, aby zapewnić jego wydajną pracę i nie dopuścić do uszkodzenia silnika. W świeżym oleju silnikowym nie powinny być widoczne żadne cząstki brudu ani pozostałości. Jeśli olej silnikowy utraci swoją podstawową strukturę, oczywiście nie może być dłużej używany. Łatwo to rozpoznać, gdy dodatki osadzają się w postaci żelu lub gdy ich wygląd charakteryzuje się pływającymi płatkami lub mętną zawiesiną. Można to również wykryć na podstawie zmiany koloru, lub skraplania się pary wodnej w butelce.